Statut juridique

,

ID [nl]

Urban : 244

Soort

Plantsoen
De Frère-Orbansquare ligt ietwat verloren in een wijk die bijna volledig is ingepalmd door kantoren. Men kan zich dan ook moeilijk voorstellen dat de square deel uitmaakte van een groots ontwikkelingsontwerp voor de Leopoldswijk, dat voor welgestelde burgers van Brussel bedoeld was. De Burgerlijke Maatschappij voor de aanleg en de verfraaiing van de hoofdstad van België, die in 1837 werd opgericht, gaf architect Tilman-François Suys de opdracht de plannen van de toekomstige Leopoldswijk te tekenen. Met hun strikt meetkundig dambordtracé liggen de plannen in het verlengde van de dreven van het Park van Brussel.

De Frère-Orbansquare heeft met zijn tuin, omgeven door bewerkte hekken en enkele zeer mooie hoogstammige bomen zijn pracht van weleer kunnen bewaren. De mooiste gebouwen die van aan het begin rond de square waren gebouwd zijn trouwens bewaard gebleven: De Sint-Jozef-kerk en de twee gebouwen die haar omgeven, of ook nog het Asschepaleis.

De square heeft een oppervlakte van 75 a en men vindt er de buste van Frère-Orban. Deze voorvechter van het liberalisme in België was tussen 1847 tot 1884 verschillende keren minister. Hij was nauw verbonden met de ontwikkeling van de industrie en de handel in dit land. Op de sokkel herinneren de allegoriën « De economie die de ketens breekt » en de « Politieke vrijheid » ons aan de politieke overtuigingen van deze grote politicus.

Bekijk alle bomen en objecten van deze site (8)Het besluit openen