Statut juridique

,

ID [nl]

Urban : 434

Soort

Tuin
Deze modernistische villa met elegante proporties die in 1937 werd gebouwd voor mevrouw Coene, was het laatste gemeenschappelijke project van de partners-architecten Alexis Dumont en Marcel Van Goethem die vooral bekend zijn van de showroom en werkplaatsen van Citroën (1934).

Het kubische volume van deze villa, met zijn gematigd modernisme en zeer discrete decoratie zoals blijkt uit het delicate siersmeedwerk van de voorgevel en de heldere bepleistering, wordt verzacht door een ruime rotonde op de zuidoostelijke hoek. Het overstekende platte dak, de imposante vensterpartijen, opgevat in de vorm van horizontale banden, en de luifel van de voordeur onderstrepen de moderniteit van de villa. Deze opent zich harmonieus via het achterterras dat uitgeeft op de tuin en geniet van het zacht afhellende terrein waarop een indrukwekkende Japanse kerselaar majestueus staat te pronken. Deze boom, die geplant werd bij de oorspronkelijke aanleg van de tuin, is met zijn stamomtrek van 3,01 meter het merkwaardigste en grootste exemplaar van deze soort in het Brussels Gewest.

 Villa Coene is gebouwd in een intieme verbinding met de tuin. Hij weerspiegelt het mengsel van modernisme en classicisme waarin een bepaalde burgerij in de jaren ‘30 graag haar woningen liet optrekken in de ruim aangelegde wijken van de hoofdstad.